Mis infot annab tarbijale Euroopa Liidu geograafiliste tähiste kvaliteedimärkide süsteem?

Erinevate toodete valik, mida Euroopa Liidu liikmesriikides valmistatakse, on väga lai. Üldine trend nii Eestis kui ka teistes ELi riikides näib liikuvas selles suunas, et tarbijad soovivad toidukaupa ostes teha üha tervislikumaid valikuid. Hinnatakse mitmekesist toitu, mille puhul on tagatud värskus, maitse ja kvaliteet. Kasvanud on ka nõudlus traditsiooniliste toodete järele, mis eristuvad oma kindlate omaduste ja eelkõige selge geograafilise päritolu poolest. Kuidas aga kvaliteetseid tooteid poelettidelt ära tunda? Siinkohal tulevad appi erinevad kvaliteedimärgid. Alljärgnevalt räägime lähemalt, mida kujutab endast Euroopa Liidu geograafiliste tähiste kvaliteedimärkide süsteem.

Euroopa Liidus loodud geograafiliste tähiste kvaliteedimärkide süsteem väärtustab konkreetsest piirkonnast pärit eriliste omadustega tooteid ja annab garantii toodete kvaliteedi kohta. Tarbijad saavad ELi kvaliteedimärkide abil teada järgmist:

  • tegemist on kindlast geograafilisest piirkonnast pärit tootega;
  • tegemist on tootega, mille kvaliteet on kontrollitud;
  • tegemist on tootega, mille valmistamisel on lähtutud pikaajalistest traditsioonidest;
  • tegemist on tootega, millel on teiste sarnaste toodetega võrreldes erilised omadused ning kindlast geograafilisest piirkonnast ja traditsioonidest tulenev maine.

Euroopa Liidu geograafiliste tähiste kvaliteedisüsteemis on kasutusel kolm erinevat tähist – kaitstud päritolunimetus, kaitstud geograafiline tähis ja garanteeritud traditsiooniline toode. Kaitstud päritolunimetus iseloomustab toodet, mille tooraine, tootmine, töötlemine ja müügiks ettevalmistamine on seotud kindla geograafilise piirkonnaga. Kaitstud päritolunimetust kandva toote omadused on otseselt sõltuvad piirkonna inim- ja keskkonnafaktoritest. Kaitstud geograafiline tähis on sarnane kaitstud päritolunimetusele, kuid selle taotlemise tingimused on lihtsamad. Näiteks võib mõni tootmise osa toimuda väljaspool kindlat geograafilist piirkonda. Garanteeritud traditsiooniline toode on traditsioonilise tootmisviisi või koostisega ning erineb seetõttu teistest samalaadsetest toodetest.

Euroopa Liidus on tänaseks enam kui 3300 tootenimetust, mida kaitseb ELi kvaliteedimärkide süsteem. Näiteks kannavad kvaliteedimärki sellised tuntud tooted nagu Champagne, Cognac, Parmigiano Reggiano jaMozzarella. Esimene toode Eesti turul, millel on õigus kanda ELi kvaliteedimärki kaitstud geograafiline tähis, on puhta maitsega Estonian vodka. Teised Eesti tooted veel märki saanud pole.

Estonian vodka tootmisel on kasutatud Eesti päritolu rukkist või nisust valmistatud etüülalkoholi ning kohalikku vett. Naturaalne ja pehme joogivesi, mida Estonian vodka valmistamisel kasutatakse, annab viinale looduslikult puhta maitse. Oluline on märkida, et Estonian vodka valmistamiseks ei tohi vett destilleerida. Eesti rukis lisab toorainena viinale pikantsust ja vürtsi, samas nisu lisab pehmust ja puuviljalisust. Piirituse toorainena tuleb rukist ja nisu kasutada täisterajahvatuses, s.t. teravilja ei tohi eelnevalt koorida, poleerida ega muul viisil töödelda.

Artiklis on kasutatud Eesti Konjuktuuriinstituudi uuringus “Erinevad võimalikud päritolunimetuse, geograafilise tähise või garanteeritud traditsioonilise eritunnusega toidud ja joogid Eestis” ja maaeluministeeriumi kodulehel leitavat infot.